19. 7. 2016

Mini seriál - Šumava

Návštěvu Šumavy  jsme plánovali již několik let a až letos se zadařilo.  Je tu tak krásně, že do jednoho článku se to prostě nevleze.  Takže z toho vznikl takový malý miniseriál o krásách Šumavy.

Dnes Boubín a Boubínský prales
Počasí sice bylo pošmourné a strašidelné, Les plný mlhy, temná mračna, ale mě se to strašně líbilo. Tak jsme si Šumavu představovala z filmů o "narušetelích hranic" , Král Śumavy apod. Takže za mě úžasný první výlet v srdci Šumavy. Po modré značce z Kubovy Huti až na rozhlednu Boubín, s kulisou boubínského pralesa.
Tak se pojďte podívat na pár fotografií:

Začátek výstupu na Boubín .

Zbytky vojenského opevnění 



Trasa je dobře značená, po modré až nahoru ........



Basucké paseky 


Tajuplná Šumava 






Les vypadal jako kulisa ze strašidelné pohádky. 


Výstup na Boubín  samotný , 0,4 km od vrcholu od rozhledny 



Prales v mlze 





Rozhledna na Boubíně 


Boubín - rozhledna (1362 m n.m.)Dřevěná rozhledna vysoká 21 metrů umístěná na vrcholu Boubína. Po dřevěném schodišti umístěném v ose věže se turista dostane až na ochoz, umístěný v sedmém nadzemním podlaží.  Rozhledna je volně přístupná v období od 1.dubna do 30.listopadu.Věž je v základně široká 7* 7 m a ve vrcholové části se zužuje na šířku 4 * 4 m. Rozhledna byla postavena v období od července do listopadu 2004. Původně zde stával až do roku 1974 dřevěný triangulační bod s vyhlídkovou plošinou.Dne 3. srpna 1867 navštívil Boubín kardinál Bedřich Schwarzenberk, na což upomíná pamětní kámen s jeho jménem na vrcholové skalce. 




Boubínský prales (920 - 1110 m) o rozloze 666,41 ha byl vyhlášen národní přírodní rezervací již v roce 1858. Světově známý prales leží na jihovýchodním úpatí hory Boubín.
Dnešní jádro Boubínského pralesa, tvořené zejména bukem, smrkem a jedlí, je nejzachovalejším zbytkem původních rozsáhlých šumavských smíšených horských lesů, tzv. pomezního hvozdu. Nejstarší smrky a jedle dosahují stáří 300 - 400 let. Prastaré smrky a jedle vyčnívají vysoko z husté korunové klenby tvořené převážně bukem . 




Zítra pokračování . Hezké letní dny a hodně prázdninových zážitků.
Petra 

Žádné komentáře:

Okomentovat